Turkcell

Turkcell Hakkında

Türkiye’de GSM temelli mobil iletişim, Şubat 1994’te Turkcell’in hizmete girmesiyle başladı. 27 Nisan 1998’de T.C. Ulaştırma Bakanlığı ile 25 yıllık GSM lisans anlaşması imzalayan Turkcell, abonelerine sunduğu mobil ses ve veri iletişimine dayalı hizmetlerin çeşitliliğini, kalitesini ve buna bağlı olarak abone sayısını da artırarak gelişimini sürdürmüştür. Turkcell kurulduğu günden bu yana 31 Mart 2010 itibarıyla, 2G ve 3G lisans bedelleri dahil olarak Türkiye’de 8,9 milyar Amerikan Doları yatırım yapmıştır. 31 Mart 2010 itibarıyla 34,3 milyon aboneye sahip Turkcell sadece Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji operatörü olmakla kalmayıp, Avrupa’nın da abone bazında en büyük ikinci GSM operatöründen biri olma başarısına ulaşmıştır.

Hisseleri 11 Temmuz 2000’de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve New York Stock Exchange’de (NYSE) eşzamanlı olarak işlem görmeye başlayan Turkcell, NYSE’ye kote olan ilk ve tek Türk şirketi unvanını kazanmıştır.

Turkcell’in yurt dışında da yatırımları bulunmaktadır. Turkcell’in Fintur aracılığıyla sahip olduğu Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Moldova’daki iştirakleri 31 Mart 2010 itibarıyla 14,1 milyon aboneye, Kuzey Kıbrıs’taki iştiraki 300 bin aboneye ulaşmıştır. Turkcell’in Ukrayna’da çoğunluk hissesine sahip olduğu Astelit şirketi life:) markası ile Şubat 2005’de GSM hizmetleri vermeye başlamıştır. life:) 31 Mart 2010 itibarıyla 11,9 milyon aboneye sahiptir.

Turkcell geniş kapsama alanı ve yurt dışında kullanım hizmetlerinin yaygınlığıyla abonelerine Türkiye’nin her yerinden ve dünyanın dört bir yanından mobil iletişim hizmetlerine erişim olanağı sunmaktadır. Turkcell, gerçekleştirdiği yatırımlarla Türkiye’de nüfusu 1,000’in üzerindeki yerleşim merkezlerinin tamamını kapsama alanı altına almıştır. 31 Aralık 2009 itibariyle 208 ülkeden 639 operatörle yaptığı anlaşmalar sonucu yurt dışında kullanımda dünyanın önde gelen operatörleri arasında yer alan Turkcell, ayrıca, GPRS dolaşımında 161 ülkeden 438 operatörle yaptığı anlaşmalarla bu alanda dünyada sayılı operatörlerden biridir.