TİKAV Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı

TİKAV Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı Hakkında

TİKAV, Şafak Akın ve Eşi Hamdi Akın tarafından 15.01.1999 tarihinde Ankara’da kuruldu.

Üniversite öğrencilerinin kişisel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunarak gençleri geleceğin lideri olmaya hazırlayan ve Türkiye’nin insan kaynakları kalitesini yükseltmeyi hedefleyen TİKAV, bu hedef doğrultusunda uyguladığı Bireysel Gelişim Programı ile Türkiye’de bir ilke imza attı.

Bireysel Gelişim Programı, üniversite öğrencilerinin birinci sınıfta başlayıp dördüncü sınıfın sonuna kadar devam edecekleri; bu süre içinde çok sayıda seminer, eğitim, söyleşi, proje, staj ve gezi programlarına katılarak bilgi ve becerilerini zenginleştirecekleri bir faaliyetler bütünü olarak tanımlandı.

Bireysel Gelişim Programı ilk olarak 1999 yılında Elazığ Fırat Üniversitesi öğrencilerinin katılımına açıldı. Dört yıllık pilot uygulama süreci sonunda yaygınlaştırılmaya karar verilen Programa, 2003 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden öğrenciler de kabul edildi. 2006 yılında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencilerinin de katılımı ile Bireysel Gelişim Programı daha geniş bir coğrafyada uygulanmaya başladı. TİKAV, 10. yılında, Bireysel Gelişim Programını, Malatya İnönü Üniversitesi, Şanlıurfa Harran Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Elazığ Fırat Üniversitesi öğrencilerinin başvurularının değerlendirilmesine karar verilmiştir.

TİKAV ayrıca, 2001 yılında Uluslararası Gençlik Ödülü Programının (International Award for Young People) Bağımsız Operatörü olarak programı kendi bünyesindeki gençlere uygulama yetkisini aldı. 2003 yılında Uluslararası Gençlik Ödülü Programının tüm Türkiye’de uygulanmasını temin etmek üzere Ulusal Otorite olarak kurulan ve yetkilendirilen Gençlik Ödülü Derneğinin kuruluşuna öncülük etti.

TİKAV uyguladığı programlar kapsamında gerçekleştirdiği projelerde UNFPA, UNICEF ve Avrupa Birliği Gençlik Programı fonlarından yararlandı; çeşitli Birleşmiş Milletler Konferanslarında Türkiye delegasyonunda yer aldı.