Microsoft Türkiye

1 Ocak 1979’da şirket merkezini

Washington eyaletinin

Bellevue şehrine taşıdı.

Aradan geçen yıllar ile Microsoft bir dünya devi olmuş, sahibi Bill Gates’i dünyanın en zengin kişisi haline getirmiştir.

Bill Gates ve Paul Allen tarafından 1975 yılında iki kişilik bir şirket olarak kurulan Microsoft, 60 bine yakın çalışanı ve 40 milyar dolarlık nakit rezerviyle yazılım dünyasının devi oldu.

Bundan 30 yıl önce, Bill Gates ve Paul Allen Microsoft’u kurduklarında bugünün Rusya’sı hala Soveyetler Birliği’ydi ve dünya üzerindeki hayatı silebilecek nükleer güce sahipti. 1975’ten bu yana geçen 30 senenin ardından Rusya’dan gelecek tek saldırı ihtimali hackerlar olarak kaldı. Microsoft ise kişisel bilgisayarların kitlelere yayılmasıyla son 10 yıldır altın çağını yaşıyor.

Şirketin 30. yaş gününü kutlamak için Seatlle’daki Safeco Field beyzbol stadyumunda bir araya gelen 16 bin Microsoft çalışanına seslenen Bill Gates geçen 30 yılın bir değerlendirmesini yaptı.

“Son 30 yılı düşündüğümde beni en çok gururlandıran, grafik kullanıcı arayüzü ya da web hizmetleri gibi teknolojiler için büyük risklere girip, bu alanların günlük hayatımızda güvenebileceğimiz hizmetlere dönüştüğünü görmek oldu” diyen Gates konuşmasında “Bugün gerçekleştirdiğimiz uzun vaadeli araştırmalar bilgisayarların dinlemesini, konuşmasını, öğrenmesini ve anlamasını sağlamak gibi bilgisayar biliminin en zor meydan okumalarını içeriyor.” ifadelerine de yer verdi.

MİCROSOFT İÇİN ZORLU DÖNEM

Yazılım devinin 30. yıl kutlamaları şireket için önemli bir döneme rastlıyor. Microsoft gelecek sene içerisinde bir dizi yeni ürün ve hizmeti piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu ürünlerin başında Windows XP işletim sisteminin yerini alacak Windows Vista, Office paketinde yapılacak olan yenileme ve şirketin e - posta çözümü olan Exchange’in yeni versiyonu geliyor. Sadece gelecek 18 ay içerisinde Microsoft’un geçen 3 senede yarattığı hizmet ve ürünlerinin 2 katını kullanıcılara sunması bekleniyor.

Geçen 30 sene içerisinde pek çok kez farklı ürünlerde rekabete girmek zorunda kalan Microsoft, bugün neredeyse ürettiği bütün ürün yelpazesinde pazara hakim ve endüstri standardı olmuş bir görüntü çiziyor. 1975’te Bill Gates ve Paul Allen tarafından kurulan 2 kişilik şirket şu anda yaklaşık 60 bin çalışana sahip.

ZİRVEYE GİDEN YOLDA REKABET VAR

Microsoft’un parlak geleceğine açılan yol 1981 yılında IBM’in kişisel bilgisayar pazarına girme kararı almasıyla açıldı. Bill Gates bunun üzerine IBM için ürettiği işletim sistemini lisanslama, ancak bu işletim sisteminin diğer PC’lerde kullanım haklarını kendine saklama kararı aldı. Bu karar şirketin kaderini değiştirdi.

Microsoft tarafından geliştirilen MS-DOS/PC-DOS işletim sistemi kısa sürede IBM’in sistemlerini aşarak endüstri standardı haline gelmeye başladı. Microsoft’un agresif pazarlama politikası kısa sürede IBM dışındaki markaları da Microsft’un işletim sistemine bağladı.

Bu zaferden yaklaşık 10 yıl sonra, Microsoft bir sonraki rekabete Netscape’le girdi. Microsoft internetin potansiyelini kavrmakta ağır kalmıştı ve bu alan genç bir şirket olan Netscape tarafından ele geçirilmişti, Netscape’in bu alandaki kozunun adı Netscape Navigator internet tarayıcısıydı. Kullanıcıların ilgisi masüstünden internete kayıncı Microsoft da Netscape’i kendine büyük bir tehdit olarak gördü.

Ancak Microsoft, masaüstü sistemlerdeki üstünlüğünü kullanarak bu açığı kapamak için her yolu kullandı. Windows işletim sistemiyle birlikte yeni internet tarayıcısı Internet Explorer’ı ücretsiz olarak her PC’ye ulaştırdı. Sonuçta şirket internet savaşını kazandı ancak ABD ve Avrupa’da pek çok antitröst davasıyla karşı karşıya kaldı.

YENİ RAKİPLER

Şimdi ise Microsoft’un karşısında potansiyel bir rakip daha bulunuyor. Arama motoru işinden gelen Google bu sektörde elde etttiği büyük karı, Windows işletim sistemine alternatif olabilecek bir platform yaratmaya aktarmaya başladı.

Rakipler cephesinde pek çok yenilik yaşanırken, Microsoft son 4 yılı pek kolay geçirmedi. Windows XP’nin 2001 yılında piyasaya çıkmasının ardından işletim sisteminde majör bir ilerleme yaşanmadı. Yeni işletim sistemi Vista ise pek çok ertelemenin ardından 2006 yılı sonbaharına kaldı.

BÜYÜME YAVAŞLADI

Şirketin en büyük sorunlarından biri ise hızlı büyümenin sonucunda ortaya çıkan hantal yapı ve bürokrasi. Şirketin büyüme hızını düşüren ve yeni trendlere adepte olmasını geciktiren bu sorunlar, Microsoft’un hisse değerini de olumsuz etkiliyor.

1990’ların en karlı yatırım araçları arasında yer alan ve pek çok yatırımcıya bir servet kazandıran Microsoft hisseleri son üç senedir neredeyse hareketsiz duruyor. Son bir yıl içerisinde 23.82 dolar ile 30.20 dolar arasında dalgalanan hisse değeri şu anda 25 dolar civarında.

Ancak yine de Microsoft’un tarihin en büyük ticari başarıları arasında yer ladığı inkar edilemez bir gerçek. Şirketin şu anda 40 milyar doların üzerinde nakit rezervi var ve 30 Haziran’da biten mali yıl itibariyle yıllık 12.5 milyar dolar net geliri bulunuyor.