Despec Bilgisayar

Despec Bilgisayar Hakkında

Despec Bilgisayar Hakkında Bilgiler

Sektörden daha hızlı büyüyen şirket

1995 yılında başka bir ünvan altında kurulmuş olan Despec Türkiye, 24 Kasım 1998 yılında Despec Türkiye olarak faaliyetine başlamıştır.

Firmanın temeli, grubun ana şirketi konumunda olan, Indeks Bilgisayar Sistemleri Mühendislik Sanayi ve Tic. A.Ş. (”Index”)’nin geçmişiyle doğrudan ilgilidir. Index, kuruluşundan itibaren Tüketim Malzemeleri, Donanım Ürünleri ve Yazılım Ürünleri başlıkları altında, 3 adet satış departmanını bünyesinde barındırıyordu.

Index, Tüketim Malzemeleri satışlarında, kuruluşundan 1998 yılına kadar sürekli yükselen bir başarı grafiği çizmiş ve bu başarısıyla, Interpro şirketinin araştırma kaynaklarında da yer almıştır. Araştırmada, 1990-1998 yılları arasında Türkiye’de, Tüketim Malzemeleri kategorisinde, 1 numaralı şirket konumunda gösterilmiştir. 3 satış departmanının artan iş hacmiyle yoluna devam eden Index, Tüketim Malzemeleri sektöründeki dikkat çekici başarısı, konuyla ilgili yurtdışındaki yabancı şirketlerin dikkatini çekmiştir.

Konusunda, dünyanın önde gelen firmaları arasında yer alan Despec Group B.V., 1998 yılında Türkiye’ye gelerek, Tüketim Malzemeleri konusunda Index’e ortaklık teklifinde bulunmuştur. Bu teklif, Türkiye’de ilk defa Tüketim Malzemeleri kulvarında, yabancı sermayeli bir şirketin Türkiye’ye gelmek istemesi açısından da oldukça önemli bir gelişme olmuştur. Yapılan görüşmeler sonucunda Index, Tüketim Malzemeleri Departmanı’nı ve ilgili tüm kaynaklarını, Index bünyesinden çıkartmıştır. Böylece, 1998 yılı Kasım ayında, Hollanda menşeli Despec Group B.V. ile Index, Despec Türkiye oluşumunu gerçekleştirmişlerdir.

Despec Türkiye, Despec Group B.V., ortaklığıyla, Tüketim Malzemeleri ile ilgili her ürünün tedariğinin kolayca yapıldığı ve konusunda en büyük sermayeye sahip şirket konumuna dönüşmüştür. 1998 yılı Kasım ayından itibaren de, sürekli yükselen başarı grafiği sayesinde, Türkiye’ye önemli değerler katan bir firma haline gelmiştir.

Despec Türkiye’nin gelir tabloları , yıllık ortalama ABD Doları/TL kurundan ABD Dolarında çevrildiğinde 1999 yılında 25.5 milyon ABD Dolar’lık satış gerçekleştiren Despec Türkiye, 2000 yılında 29.8 milyon ABD Doları’na yakın bir ciro gerçekleştirerek, tüm Despec’in faaliyette bulunduğu ülkeler içinde bile dikkat çekici bir ciro ve kârlılık rakamına ulaşmıştır. Burada gösterilen başarı, Despec Türkiye’nin ortaklık yapısında önemli bir güç ve değişim daha sağlamıştır.
Yine, ülkesinde borsada işlem gören Despec Yunanistan şirketi ile Index’in ortağı olan Bilecik Ailesi’nin %50’şer katılımıyla kurulmuş olan, DESBİL A.Ş. şirketi, Despec Türkiye’ye %50 oranında iştirak ederek daha kurumsal bir yapı kazanılması sağlanmıştır. 2001 yılında içinde bulunduğu sektör olan Bilişim Sektörü, ABD Doları bazında reel olarak %55 civarında küçülme göstermesine rağmen, Despec Türkiye 23.8 milyon ABD Doları civarında bir ciro elde ederek oldukça önemli bir başarıya daha imza atmıştır.