Çok Sık Rastlanan Basın Bülteni Hataları

Çok Sık Rastlanan Basın Bülteni Hataları: Bunlardan Kaçının

Türkiye’nin en büyük online basın bülteni dağıtım servislerinden biri olarak, çok başarılı basın duyuruları gördüğümüz gibi çok başarısız ve kötü yazılmış basın bültenlerine de şahit olduk. Duyurularınız, binlerce başka firma haberleri ile rekabet halinde olduğu için basında yer almak adına ve okurun ilgisini çekmek adına basin bültenlerinizin güçlü ve hatasız olması gerekmektedir. Kötü yazılmış bir bültenin yarattığı olumsuz izlenimi silmek kolay olmayacaktır.

İşte basın bülteni yazımında karşılaştığımız ve kaçınmanız gereken bazı önemli hatalar:

Büyük Harf Kullanımı:  Bültenlerinizdeki bazı noktalara dikkat çekmek için kullanılan büyük harfler bültenlerinizdeki profesyonel görünümü düşürmekte ve okurlar tarafından hoş karşılanmamaktadır.  Bülteniniz profesyonel bir şekilde yazım kurallarına uygun bir şekilde yazılmalıdır. Bülteninizin içeriğinde okurları heyecanlandıracak ve ilgisini uyandıracak konular mevcuttur. Bunların dışında ilgi çekecek kullanımlara gerek yoktur.

Dil Bilgisi Hataları:  Bültenlerinizin üzerinden tekrar tekrar giderek imla ve dil bilgisi hatalarını ayıklamak çok önemlidir.  İyi, düzgün ve doğru bir dil ile yazılmış bir bültenin firmanızın kurumsal kimliği üzerindeki etkisi çok olumlu olacaktır.

İçerik Eksikliği: Kısa bültenlerin etkisi her ne kadar daha fazla olsa da, içeriğin öneminin de arka plana atılmaması gerekmektedir. Duyuruyu kısa tutmakta fayda vardır fakat kısa olması adına tüm içeriğin ve önemli detayların da feda edilmemesi gerekmektedir. Basinbulteni.com bültenlerinizi 300-800 kelime arasında tutmanızı öneriyor.  Ana sorulara cevap vermeniz gerekiyor: Ne? Nerede? Ne zaman? Nasıl? Neden? Ve Kim?

Reklam Çabası: Basin bültenleri şirketlerin tanıtımını yapmak için var olsa da hiçbir şekilde reklam değillerdir. İyi bir basın bülteninin objektif bir tonu olmalı. Bir reklam ürünü satmaya çalışır. Eğer bülteniniz, “Satın Al!” diye bağırıyorsa, onu gözden geçirmenizde fayda vardır.

Ünlem Kelimelerinden Uzak Durun: Ünlem kelimelerin (Bedava, Süper, Harika vs.) fazla fazla kullanımı bültenlerinizin güvenilirliğini zedelerken, arama motorlarının da spam filtrelerine takılabilir.

Okura Seslenmeyin: Birçok basın bülteni okur ile birerbir iletişime geçme çabasına girerek, “siz”, “sizler”, “sizin” ve “biz” gibi kelimeler kullanırlar. Bu tip kullanımlar, basın bülteninin bir çeşit reklama kaydığının bir işaretidir. Aynı zamanda kullanacağınız bu tip zamirler, hedef kitlenizin anahtar kelimelerini de kaçırmanıza sebep olur. Örneğin, “muhasebeciler” veya “pazarlamacılar” kelimelerinin kullanılması arama motorlarından trafik çekmek için daha faydalı olacaktır.