Telefon: 0090 - 212 - 454 02 00 pbx

Fax: 0090 - 212 - 454 02 01 / 454 04 10

Yetkili Kişi: Deri Tanıtım Grubu

Web: www.turkishleatherbrands.com

eklenilen başka bülteni yok.

Türk deris etiketine kavuştu

Tarih: 22.10.2008
Türk derisi etiketine kavuştu * Dünyaca ünlü tasarımcı Ivan Chermayeff tarafından üretilen ve DTG'nin bundan sonra gerçekleştireceği tüm tanıtım çalışmalarının da ana temasını oluşturacak, ayakkabıdan çantaya, deri ceketten deri aksesuarlara kadar Türkiye'de üretilen tüm deri ürünlerde yer alacak etiket, kamuoyuna tanıtıldı. * İDMİB Başkanı Lemi Tolunay, "Elbette ki Türk deri ürünlerini dünya çapında tanıtacak etiketi de bu alanda dünyanın bir numaralı üstadına yani Sayın Chermayeff'e tasarlatmak zorundaydık. Bu tasarımın, ürünlerimizin marka yolunda ilerlemesinde büyük etkisi olacağına inanıyorum" dedi. * DTG İcra Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, "Amacımız, kaliteli Türk deri ürününe, uluslararası boyutta bir kimlik kazandırmakla beraber, iç pazarda da türk deri ürünlerini kalitesiz taklitlerinden ayırt edilebilir bir boyuta taşımaktır. Sayın Chermayeff'in tasarladığı ikon tüm, Türk deri ürünlerinde bundan böyle bir etiket, bir kimlik olarak kullanılacak ve binlerce yıllık Türk dericiliğinin tecrübe ve kalitesini temsil edecektir" dedi. Hem iç hem de dış pazarlarda Türk derisine kimlik kazandıracak etiketin tanıtımı amacı ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katılımı ile 21 Ekim 2008 Salı günü İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nde (İTKİB) bir basın toplantısı düzenlendi.

Deride çözüm; markalaşma İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (IDMIB) Başkanı Lemi Tolunay, "Biz Türk Dericileri kalitede dünyanın bir numaralı deri ürünlerini üretiyoruz. Elbette ki Türk deri ürünlerini dünya çapında tanıtacak etiketi de bu alanda dünyanın bir numaralı üstadına yani Sayın Chermayeff'e tasarlatmak zorundaydık. Bu tasarımın, ürünlerimizin marka yolunda ilerlemesinde büyük etkisi olacağına inanıyorum" diye konuştu. "Öncelikli hedefimiz; Türk tüketicisini deri ürünleri hakkında bilinçlendirmek olacaktır. Biliyoruz ki evinde güçlü olmayan dünyaya açıldığında güçlü olamaz" diyen Tolunay konuşmasını şöyle devam etti: "Örneğin, Türkiye uzakdoğu deri ürünleri için son yıllarda iyi bir pazara dönüştü.

Kimi uzakdoğu menşeyli ürünler sağlık açısından son derece sakıncalı kimyasallarla üretiliyor.Yurda girişlerinde de yeterince denetlenmedikleri için AB ülkelerinde kabul görmeyen kaliteleri ile solunum yetmezliği, mantara neden olan, veya kanserojen özelliklerinden dolayı pek çok hastalığa yol açtığı belgelenmiş kimi uzakdoğu menşeyli ürünler, malesef Türkiye'de sorumsuzca satılıyor." Rakamsal veriler Sektöre ilişkin rakamsal veriler de veren Tolunay, "Yıllık yaklaşık 1.8 milyar dolar olan deri ve deri ürünleri ithalatının, 570 milyon dolarlık kısmı ayakkabı, 54 milyon doları konfeksiyon, 722 milyon dolarlık kısmı ham deri, 425 milyon dolarlık kısmı da çanta ve saraciye ürünlerinde gerçekleşmiştir. Saraciyenin yani çanta, kemer, cüzdan gibi ithalatının yüzde 82'si uzakdoğu menşeyli. Ayakkabı ithalatının yüzde 75'i, Deri Konfeksiyonun ürünlerinin yüzde 17, ham deri ithalatının ise yüzde 3'ü uzakdoğu menşeyli" diye konuştu.

DTG Sektöre değer kattı Deri Tanıtım Grubu'nun (DTG) İcra Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, "Bildiğiniz gibi, Türk dericileri diğer sektörlere örnek olan bir konsensusu yarattı. Bu kosensus da Deri Tanıtım Grubu fikrini doğurdu. Deri Tanıtım Grubu kendi sektörüne, ülke ekonomisine ve ülke tanıtımına katma değer yaratarak, sadece toplumun değil tüm çevrelerin büyük takdirini topladı" dedi. Gerçekleştirilen tanıtım çalışmaları ile gerek yurt dışı gerekse yurt içinde Türk deri ürünleri ile ilgili algılamanın güçlendirildiğinin altını çizen Kızıltaş, "Geleceğe dönük pazar artışının sinyalleri de alınmaya başlanmıştır" diye konuştu. Etiket projesi hakkında detaylı bilgi veren DTG İcra Kurulu Başkanı Kızıltaş, şunları söyledi: "Uzun süren çabalar sonucu Sayın Ivan Chermayeff'e ulaştık. Yoğun ajandası içinde bize zaman ayırdı. Ve bütün samimiyetimle söylüyorum ki, kendisine projemizi anlattığımızda en az bizim kadar heyecanlandı. Sayın Chermayeff bizler için çeşitli alternatifler hazırladı. Sayın Bakanımızla birlikte bu alternatifleri değerlendirdik ve bugün sizlerle paylaştığımız logo üzerinde karar kıldık. Amacımız, kaliteli Türk deri ürününe, uluslararası boyutta bir kimlik kazandırmakla beraber, iç pazarda da Türk deri ürünlerini kalitesiz taklitlerinden ayırt edilebilir bir boyuta taşımaktır.

Sayın Chermayeff'in tasarladığı ikon tüm, Türk deri ürünlerinde bundan böyle bir etiket, bir kimlik olarak kullanılacak ve binlerce yıllık Türk dericiliğinin tecrübe ve kalitesini temsil edecek." Etiketi desteklemek için gerçekleştirilecek iletişim çalışmalarına ilişkin olarak ise Kızıltaş şöyle konuştu: "Tüketicinin bilinçlendirilmesi için Türk halkının seyrettiği bazı dizileri kullanmayı düşünüyoruz. Bunun haricinde ulusal TV'lerde de logonun tanıtımın yapmak istiyoruz. Öncelikle düzenleyeceğimiz sektör toplantıları ile etiket ve kullanımının sektöre ve topluma yaratacağı katma değer anlatılacak. Etiketin ülkemiz ile birlikte 35 ülkede tescil işlemleri bitmek üzere. Firmaların kullanımı için de bir prosedür bir sözleşme hazırlandık. Etiketi ürünleri üzerinde kullanacak firmalardan bir takım özellikler isteyeceğiz. Örneğin üretici firmaların kapasite raporları istenecek, bununla orantılı olarak etiket kullanımı hakkı alabilecek. Etiketin kullanımında amaçlanan şekilde kullanılması için denetimler yapılacak." Türk derisi kimlik kazandı Ivan Chermayef'i de tanıtan Kızıltaş, "Belki de ilk defa gördüğünüz Bay Chermayeff farkında değilsiniz ama sizlerin hayatının çok önemli bir parçası aslında. Dünyada alışkanlık haline gelmiş vaz geçilmez bir çok uluslarası markanın logo tasarımcısı.

Chermayeff'in Türk derisine kimlik kazandıracak etiketi tasarlamış olması, Türk dericileri olarak bizlere gurur veriyor. Kendisine huzurlarınızda bu projeyi en az bizler kadar sahiplenen sıcak yaklaşımı için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu. Kızıltaş basın mensuplarına seslenerek, "Lütfen, bugün sizlerle buluşan bu yeni kimliğe kendi ve sevdiklerinizin sağlığı için ve bir o kadar da ülke ekonomiz için en az bizler kadar sahip çıkın" dedi. IVAN CHERMAYEFF KİMDİR? Mobil, NBC, Showtime, National Geographic, Armani, Arçelik, Koç Holding, Yapı Kredi, Koçtaş ve Tüpraş... Tüm bunlar Ivan Chermayeff'in logolarını tasarladığı dünyaca ünlü markalardan sadece bir kaçı... Tasarımın yaşayan dahisi olarak kabul edilen Ivan Chermayeff'in ortakları arasında yer aldığı ve 1956'da ABD'de kurulan tasarım firması, grafik tasarımın öncülerinden sayılıyor.
Ayrıntılı bilgi için; Ertan Acar Tel: 0212 337 51 00 GSM: 0533 464 98 92 E-posta: ertan.acar@bersay.com.tr