Türk Barter Norveç Felsefe Festivali’nde!

Tarih: 16.06.2009
Uluslararası Dünya Barter Birliği IRTA’nın her yıl düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı ile aynı tarihlere rastlayan “Norveç Felsefe Festivali”, 5 – 7 Haziran tarihleri arasında Norveç’in Kragero kentinde gerçekleşti. Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı M. Sırrı Şimşek panelde konuşmacı olarak yer aldı ve katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

İlk defa İngilizce olarak 3üncüsü düzenlenen Norveç Felsefe Festivali, uluslararası konukların katılımıyla Norveç’in Kragero kentinde 5 – 7 Haziran tarihlerinde gerçekleşti. Festivalin bu seneki teması “Para”ydı. Para teması küresel kriz öncesinde belirlenmesine rağmen gündemle ilginç bir şekilde örtüştü. Felsefecilerin, ekonomistlerin, tarihçilerin ve sosyologların yer aldığı festivalde, söyleşiler ve münazara şeklinde tartışmalar festival tadında yaşandı. Konulara kültürel ve toplumsal bakış açısıyla yaklaşılan festivalde; “Para ve Psikoloji”, “Para ve Mutluluk”, “Para, Politika ve Güven”, “Para, Güç ve Özgürlük”, “Para, Kar ve Etik” konuları üzerine felsefe yapıldı. Kragero’nun müthiş doğasıyla başka bir boyut kazanan festival, yoğun katılımcı kitlesiyle dolu dolu bir program yaşattı.

Türkiye’de Barter sektörünün lideri olan, Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı ve Dünya Barter Birliği Yönetim Kurulu Üyesi M. Sırrı Şimşek panelde İslami Finans Sistemi üzerine yaptığı konuşmasıyla büyük beğeni topladı. M. Sırrı Şimşek konuşmasında,“Faizsiz Finans Sistemi, dünyada 300’den fazla faizsiz bankayla 75 ülkede faaliyet gösteriyor. Dünyadaki dev bankaların birer birer iflasından sonra faizsiz finans sistemi dünya finans piyasasının gündemine iyice oturdu. Avrupa’dan Amerika’ya, Rusya’dan Çin’e tüm ülkeler faizsiz sistemi kullanarak gerek krizin tahribatını önlemek gerekse bu pazardan daha fazla pay almak istiyorlar. Dünya İslam Bankacılığı Rekabeti 2007 raporuna göre, faizsiz bankaların 2010 yılına kadar yüzde 33 oranında büyüyeceği ve yönetecekleri aktif toplamın 1 trilyon ABD Dolarına ulaşması beklenmektedir. Faizsiz Bankacılık bugün finans üslerini de oluşturmuş durumda. Güneyde Körfez ülkeleri, Uzak Asya’da Malezya, Avrupa’da İngiltere faizsiz finans sektörünün üsleri durumunda. Türkiye ise bu konuda doğu ile batı arasında köprü konumunu giderek daha güçlendirmiş durumda” olduğunu bildirdi.