Adres: İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. A.Ş. Maltepe Mahallesi Topkapı Kültür Parkı Osmanlı Evleri 34010 Topkapı / Zeytinburnu / İST

Telefon: 0212 467 07 00

Fax: 0212 467 07 99

Yetkili Kişi: İBB Kültür A.Ş

Web: www.kultursanat.org/

Ekli Görseller & Dökümanlar




Diğer bültenler
Dünyaca Ünlü Stratejist George Friedman İstanbul’da
Seyyid Hüseyin Nasr Harvey Cox CRR’de
“Şiir Zamanı” Zuhal Olcay Konseriyle Başlıyor
Genç Yönetmenler Tarık Zafer’de
2010 yılı süresince, Avrupa Kültür Başkenti... ISTANBUL !!! TCSWAT “ Istanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ÖDÜLLERİ “ ni başlatıyor....
Kerbela’nın Hüznü Notalara Taşındı “Muharremiye”
Bir Fotoğrafın Aynasında İstanbul’un Meşhur Edebiyatçıları
Sahibinin Sesinden Yeşilçam Şarkıları Belkıs Özener Konseri
İslam Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman 50. Akademik Yılını Kutluyor
Sultan Abdülmecit’in hediyesi “Lape Hastanesi“
Sarnıcın 1.111.111. ziyaretçisine “Eskimeyen İstanbul” hediye edildi
Gösteri Sanatları Merkezi başvuruları 15 Ağustos’a kadar devam ediyor
Kabataş Lisesi Miniaturk’te yerini aldı
“Sabantuy“ Topkapı Kültür Parkı’nda kutlanıyor
Amatör Tiyatrolar Festivali başlıyor
’Şiir Hatları Vapuru’ ile Boğaz’a yolculuk
Tarihin içinde renkli, eğlenceli, minik bir dünya
Ingeborg Bachmann şiirleriyle Yerebatan’da
Yerebatan Sarnıcı’na ’En Konuksever Müze’ ödülü
İstanbul “Anılarda“ buluştu...
YEREBATAN’IN 1.111.111’inci TURİSTİNE ÖDÜL
ANILARDA İSTANBUL Kitap Tanıtımı
SULTAN II. ABDÜLHAMİD’İN ARŞİVİNDEN DÜNYA
BASIN AÇIKLAMASI
İstanbul, Uluslararası El Yazmalar Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor
Topkapı Haftasonu Karnaval Yerine Dönecek
Kandil ışığında ramazanlar devam ediyor

Sultan’ın aile fotoğrafları ilk defa bir albümde toplandı

Tarih: 24.09.2009
Osmanlı coğrafyasının dört bir yanını fotoğraflatarak görsel bir tapu senedi bırakan II. Abdülhamit Han’ın aile albümü İBB Kültür A.Ş. tarafından ilk defa bir albümde toplandı.

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülhamit Han, fotoğrafçılık sanatına olan merakıyla bilinir. Kendisinin devrin ünlü fotoğrafçılarına hazırlattığı, içerisinde binlerce fotoğraf yer alan “Yıldız Albümü” onun bu ilgisinin en güzel örneği. 35 bin kareyi bulan bu albüm tam anlamıyla bir kültür mirası. İBB Kültür A.Ş., bu arşivden derlenen“Sultan II. Abdülhamit İstanbul Fotoğrafları”, “Sultan II. Abdülhamit arşivinden Dünya” isimli eserlerden sonra şimdi de “Sultan II. Abdülhamit’in Aile Albümü” ile kültür-sanat dünyamıza hazine niteliğinde bir kitap daha kazandırdı.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan’ın genel yayın yönetmenliğinde ve Hakan Yılmaz’ın editörlüğünde hazırlanan albüm, şehzade ve sultanların fotoğraflarını ilk defa gün yüzüne çıkarıyor. Albümde ayrıca fotoğraf sanatçısı Gültekin Çizgen değerlendirmelerde bulunurken, Prof. Dr. Nurhan Atasoy da fotoğraf arşivinin yakın tarihine ışık tutuyor. Sultan Abdülhamit Han’ın büyük torunu Harun Abdülkerim Osmanoğlu’nun dedesi Mehmet Selim’in Suriye’deki sürgün hayatı ile alakalı ilginç notlar düştüğü albümde, Sultan’ın soyağacı ve aile bireyleri hakkında da bilgiler bulunuyor.

Albüm’ün fotoğraf dizilişinde hanedan geleneğine uygun olarak öncelik şehzade fotoğraflarına verilirken, sultan fotoğrafları şehzadelerden sonra geliyor. Son Halife Abdülmecit Efendi’nin çocukluk fotoğrafları, sultanların yanı sıra Yıldız Sarayı’ndan kesitler, saraya davet edilen tiyatro grupları ve cülüs merasimindeki şehzadelerle birlikte sünnet ettirilen fakir çocuklar tarihe adeta not düşülen fotoğraf karelerinden sadece bir kaçı. 1800’lü yıllara ait önemli bir kültür mirası olan bu arşiv, Sultan Abdülhamit ve Abdülaziz’in soy ağacından şehzade ve sultanların çocukluk halleri, kıyafetleri, kılıçlı üniformaları, fes şapka ve papyon gibi aksesuarlar; saç modelleri ve o dönemde sarayda yaşanan modalar üzerine ilginç izlenimler sunuyor.

II. Abdülhamit’in çok farklı bir yönünü ortaya koyan bu albüm, Sultan’ın dönemin teknolojik gelişmelerine açık bir padişah olduğunu ve teknolojiyi çok iyi kullanabildiğini de gösteriyor. O, bu yeni görsel tekniğin önemini tam anlamıyla kavramış, ondan sonuna kadar yararlanmıştı. İstanbul’da kurulan yeni okulları, Şûra-yı Devlet’i, tıbbiyeyi, siyasi partileri, mülkiye ve hukuk fakültelerini hep fotoğraf karelerinden takip etmişti. Ülkenin gelişmesini fotoğraf karelerinden izlemek O’nda bir usul haline gelmişti.

Abdülhamit, dönem dönem Osmanlı’nın kültür yapısını ve gelişmelerini sergilemek için özenle hazırlanmış fotoğraf albümlerini Amerika, İngiltere, Almanya ve Japonya’ya göndermişti.

“Abdülhamit Han’ın Aile Albümü” şüphesiz bu güne kadar yapılan arşiv çalışmaları içerisinde çok özel bir yere sahip. Türkçe-İngilizce olarak yayımlanan kitap, “Harem”e girebilen saray fotoğrafçıları Abdullah Feres ve Vasilaki Kargopoulo ile ilgili bilgilerle son buluyor. Eser, Kültür A.Ş.’ye bağlı İstanbul Kitapçısı’dan ve (www.istanbulkitapcisi.com) adresinden temin edilebilir.

Sayfa URL'si: