Adres: Kızılırmak Sok., No: 8, 06640 Bakanlıklar, Ankara, TÜRKİYE

Web: www.ted.org.tr

Rüştü Yüce Başarı Ödülleri sahiplerini buldu

Tarih: 17.10.2008
1997'den bu yana verilmekte olan "TED - Prof. Dr. Rüştü Yüce Başarı Ödülleri", bu yıl 10 Ekim'de düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. "Eğitimde Başarı Ödülü"ne Merve Büyükçakıroğlu, Özcan Yılmaz ve Hande Altar, "Sporda Başarı Ödülü"ne Ömer Aşık, "Meslekte Başarı Ödülü"ne ise Feyyaz Berker layık görüldü.

Prof. Dr. Rüştü Yüce'nin Türk eğitim ve sporuna yaptığı hizmetlerin anılması, adının yaşatılması, bu konuda genç kuşaklara örnek olması ve gençlerin teşvik edilmesi amacıyla Türk Eğitim Derneği tarafından üç dalda verilen "TED - Prof. Dr. Rüştü Yüce Başarı Ödülleri", 10 Ekim Cuma günü TORCH'da düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu.

26 Eylül 1997'den bu yana her yıl verilmekte olan ödüllerin bu yılki sahipleri şöyle:
Eğitimde Başarı Ödülü
• Sözel-2 ve EA-2 puan türlerinde TED Ankara Koleji'nden Merve Büyükçakıroğlu
• Sayısal-2 puan türünde TED Mersin Koleji'nden Özcan Yılmaz
• Yabancı Dil-2 puan türünde TED Aliağa Koleji'nden Hande Altar
Sporda Başarı Ödülü
• Ömer Aşık
Meslekte Başarı Ödülü
• Feyyaz Berker

Ödüllere bakış
"Meslekte Başarı Ödülü", Prof. Dr. Rüştü Yüce'nin meslek olarak seçtiği inşaat mühendisliği dalında, devlet hizmetinde veya özel sektörde yapım, tasarım, araştırma ve eğitim konularında genç kuşaklara örnek olarak çalışmalar yapan ve ülkemize katkıları olan kişiler arasından seçilerek veriliyor. Bugüne kadar Prof. Dr. Vedat Yerlici, Sezai Türkeş, Fevzi Akkaya, Yük. Müh. Dr. Ersin Arıoğlu, Prof. Dr. Uğur Ersoy, Erol Ücer, Şarık Tara, Atila Şenol, Prof. Dr. Mehmet Kıcıman ve H. Reşat Köymen, İnş. Yük. Müh. Erdal Eren ve Prof. Dr. Ali Terzibaşoğlu, bu ödüle layık görüldüler.

"Sporda Başarı Ödülü", deplasmanlı birinci basketbol liginde oynayan, 22 yaş sınırını geçmemiş en başarılı basketbolcuya veriliyor. Geçmiş yıllarda Hüseyin Beşok, Hidayet Türkoğlu, Kerem Tunçeri, Murat Can Güler, Mehmet Okur, Ender Arslan, Murat Kaya, Cenk Akyol, Oğuz Savaş, Berent Kavaklıoğlu ve Caner Öner, bu ödüle layık görüldüler. Ayrıca "Sporda Başarı Özel Ödülü"ne ise geçmiş yıllarda Süreyya Ayhan layık görüldü.

"Eğitimde Başarı Ödülü" ise Türk Eğitim Derneği adını taşıyan vakıf ve özel okulların mezunları arasından ÖSS'de en yüksek puanı alan öğrenciler arasından seçiliyor. Geçmiş yıllarda Ahmet Kemal Gür, Gül Günaydın, Emel Doğan, Hande Öztürk, Gözde Gürsoy, Deniz Delikan, Gökalp Memiş, Tolga Çukur, Alican Beköz, Ahmet Şensoy, Erkan Aktakka, Üstün Özgür, Gizem Gürbüz, Doruk Keskin, Çiğdem Kayıhan, Yunus Emre Cide,Anıl Yüce,Afşin Burak Bostancı, Özge Olcay, Ahmet Can Çağlar, Okşan Orhan, Asena Kaya, Günsu Ünal, Burcu Coşkun, İsmail Ege Akpınar, Nisan Su Aras, Yiğit Onay, Ece Boran, Serkan Kocaman ve Tuğçe Güneş Gamlı, bu ödüle layık görüldüler.

Ömer Aşık kimdir?
1986 Bursa doğumlu Ömer Aşık, Türk Milli Basketbol Takımı ve Fenerbahçe Ülkerspor'da forma giyiyor. 2007-2008 sezonuna Alpella'da başlayıp Fenebahçe''ye kiralık olarak geri dönen Aşık, 2008 EuroLeague'de ve TBL'de blok kralı oldu. Basketbol yorumcuları tarafından NBA'ye gidebilecek en iyi Türk oyuncu olarak gösterildi. NBA''de 36. sıradan draft edildi. Aşık, 17 kez milli oldu.

Feyyaz Berker kimdir?
1925 doğumlu Feyyaz Berker, Robert Kolej ve Michigan Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği alanında eğitim gördü. 1956 yılında iki ortağıyla birlikte "FNN Mühendislik" adı altında kurduğu şirket, bugün yönetim kurulu başkanlık görevini sürdürmekte olduğu Tekfen Holding A.Ş. adı altında 30'u aşkın firmanın faaliyetlerini kapsıyor. TÜSİAD Onursal Başkanı, DEİK Şeref Üyesi, TAPV Mütevelliler Heyeti Üyesi, H.E.V. Mütevelliler Heyeti Üyesi ve Emekli Robert Kolej Mütevelli Heyeti Üyesi olan Berker, MESS, TİSK, TÜSEV, TESEV, TEMA Vakfı, DENİZTEMİZ TURMEPA, TEGV ve TTGV gibi vakıflarda da kurucu üye ve mütevelli heyeti üyesi olarak hizmet veriyor.

Prof. Dr. Rüştü Yüce kimdir?
Kütahya'nın Simav ilçesinde 1939 yılında doğan Rüştü Yüce, ilk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. 1957 yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne girdi. 1961 yılında lisans, 1962 yılında da yüksek lisans derecelerini alarak, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde asistan olarak göreve başladı. 1963-1964 yıllarında Danimarka ve İngiltere'de araştırmacı mühendis olarak çalıştı. 1968-1970 yıllarında yedek subaylık görevinin ardından doktora çalışmalarını tamamlamak üzere Kaliforniya Üniversitesi'ne gitti. 1972 yılında doktora derecesini aldı. Aynı yıl ODTÜ'de yardımcı doçent, 1977 yılında ise doçent unvanını kazandı.

1975-1981 yılları arasında, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı, ODTÜ Rektörlüğü Spor Danışmanı, ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı olarak üniversitenin çeşitli kademelerinde idari görevler üstlenen Rüştü Yüce, 1978-1979 ve 1984-1994 yılları arasında Türk Eğitim Derneği Başkanlığı yaptı.

1984 tarihinde profesör unvanı ile Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanlığı, 1985-1993 yılları arasında ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini üstlendi. 1994 yılında yerel yönetim seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Rüştü Yüce, ayrıca çeşitli dönemlerde ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı, ODTÜ Spor Kulübü Başkanı, Türk Olimpiyat Komitesi Üyesi, Basketbol Federasyonu Asbaşkanı, Yollar Milli Komitesi Başkanı, TED Ankara Kolejliler Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği gibi görevler üstlendi.

Uzun yıllar Türk basketboluna hizmet veren Rüştü Yüce, dört kez Milli Takım ve üç kez de Ordu Milli Takımı forması giydi. 26 Eylül 1996'da aramızdan ayrılan Prof. Dr. Rüştü Yüce'nin Türkçe ve İngilizce dillerinde yayımlanmış 35 eseri ve çeşitli dergilerde basketbol eğitimine ilişkin makale ve yorumları bulunuyor.

www.turkegitimdernegi.org.tr
Türk Eğitim Derneği, 1928 yılında, Atatürk'ün önderliğinde ve çoğu Cumhuriyetin kurucuları arasında yer alan isimlerin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Başarılı fakat olanakları sınırlı öğrencilere burslar vermeyi, yurt içinde ve dışında yabancı dilde eğitim veren okullar ve yurtlar açmayı, Türk eğitim standartlarını çağdaş seviyeye taşıyacak bilimsel platformlar oluşturmayı, eğitim sisteminin sorunları ve çözümleri konusunda toplumu bilinçlendirmeyi ve Türk eğitim politikasının oluşturulmasına katkıda bulunmayı misyon edinmiş köklü bir sivil toplum örgütüdür. Türk Eğitim Derneği, ülke genelinde 22 okulu, 1 temsilciliği, 1 öğrenci yurdu, mezun dernekleri ve okullarının spor kulüpleri ile faaliyet göstermektedir.