Yetkili Kişi: Mobilsad- Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derne

Web: www.mobilsad.org.tr/

eklenilen başka bülteni yok.

Mobil Teknolojilerin Doğurduğu Yeni İş Modelleri Mobilişim Konferansı’ nda Tartışıldı

Tarih: 06.10.2011
MOBİLSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin: “Türkiye, önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmaya aday. Buna giden yol ise bilgi teknolojileri alanında ortaya koyacağımız başarılardan geçiyor. Türk insanının özellikle mobil dünyaya bir merakı var. Bu merak, giderek artan çalışan nüfus oranı ile birleşince hem Türkiye’nin hem de benzer özelliklere sahip bölge ülkelerinin mobil alanda önemli fırsatlar yakalayacağını ve bu durumun gelecekte de devam edeceğini düşünüyorum.”

Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan: “Dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz mobil yatırımları da etkiledi. Son 1 - 2 yıldır yeniden canlanan sektörde bir yükseliş trendi gözlemleniyor. Sağlık ve enerji sektörlerinde daha yaygın kullanılan kurumsal mobil çözümler, ileride tüm sektörlere katma değer sağlayacak”

Vodafone Türkiye, Kurumsal Data, Ürünler, Servisler ve Sabit İş Bölüm Başkanı Dr. Ayşe Ufuk Ağar: “İş süreçlerinin mobilize edilmesi şirketler için verimliliği ve karlılığı artırırken, gerçek zamanlı iletişim kimi zaman hayat kurtaran çözümleri beraberinde getiriyor ve toplumların yaşam kalitesini artırıyor.”

‘Sınırlar Kalkıyor” teması ile 3 - 5 Ekim tarihlerinde, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ICT Summit Eurasia - Bilişim Zirvesi ’11, Avrasya Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve işini büyütmek isteyen yatırımcıları bir araya getirdi. 23 ülkeden 244 konuşmacı ağırlayan ve Avrasya Bölgesi’ndeki iş fırsatlarını ortaya koyarak bölgedeki işbirliği ekonomisini canlandırmayı amaçlayan zirvenin üçüncü ve son gününde gerçekleşen “Mobilişim Konferansı”, gelişen, hızlanan ve yaygınlaşan mobil teknolojilerin farklı sektörlerdeki iş yapış şekillerine yansımalarını ele aldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan MOBİLSAD Başkanı Prof.Dr. Kerem Alkin “Türkiye, önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmaya aday. Buna giden yol ise bilgi teknolojileri alanında ortaya koyacağımız başarılardan geçiyor. Türk insanının özellikle mobil dünyaya bir merakı var. Bu merak, giderek artan çalışan nüfus oranı ile birleşince hem Türkiye’nin hem de benzer özelliklere sahip bölge ülkeleri mobil alanda önemli fırsatlar yakalıyor. Bu durum gelecekte de devam edecek” diye konuştu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan ve mobil iletişim alanında sektörel çözümlerin giderek yaygınlaşacağını belirten Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan ise “Dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz mobil yatırımları da etkiledi. Son 1 - 2 yıldır yeniden canlanan sektörde bir yükseliş trendi gözlemleniyor. Sağlık ve enerji sektörlerinde daha yaygın kullanılan kurumsal mobil çözümler, ileride tüm sektörlere katma değer sağlayacak”

ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi ’11’nin ana sponsoru olan Vodafone’u temsilen konferansa katılan Vodafone Türkiye, Kurumsal Data, Ürünler, Servisler ve Sabit İş Bölüm Başkanı Dr. Ayşe Ufuk Ağar ise “İş süreçlerinin mobilize edilmesi şirketler için verimliliği ve karlılığı artırırken gerçek zamanlı iletişim kimi zaman hayat kurtaran çözümleri beraberinde getiriyor ve toplumların yaşam kalitesini artırıyor” dedi.

Bölgesel Finans Çözümleri Konferansı’nda, Risklere Rağmen Büyüyen Finans Dünyası Tartışıldı

ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi ‘11’in son gününün konferanslarından biri, bölge ülkelerinin finans sektöründeki uygulamaları oldu. “Bölgedeki Finans/Bankacılık Sistemleri ve Gelecek Yatırımları” başlıklı paneli Lostar Bilgi Güvenliği Genel Müdürü Murat Lostar sundu. Katılımcılar ise, Suudi Arabistan’dan Islamic Development Bank, Bilgi İşlem Direktörü Muhammed A. El-Sayed, Gürcistan’dan Bank of Georgia Group, Stratejik Projeler Kıdemli Yöneticis Ilia Revia ve Kaspersky Lab Ortadoğu ve Türkiye Genel Müdürü Tarek Kuzbari oldu. Uluslararası bir kalkınma bankası olduklarını belirten Muhammed A. El-Sayed, banka bütününde ERP uygulamaları hayata geçirdiklerini söyledi. Suudi Arabistan’da bir merkezleri ve 5 tane de bölgesel ofisleri olduğunu söyleyen Muhammed A. El-Sayed, şu bilgileri verdi: “BT çözümlerimiz aslında vardı, ama bunlar bölüm bölüm ayrılmıştı. Oysa analitik raporlama için tek bir yapınız olması gerek. Bu konuda yatırımlar için önce iş süreçlerini adım adım yazdık. Sonra IT departmanından, bu iş süreçlerine en iyi uyacak çözümü bulmasını istedik.”

Krizlerin yarattığı fırsatlara dikkat çeken Ilia Revia ise, krizin ardından bankaların maliyetinin arttığını, müşteri memnuniyetini sağlamayı gerekli kıldığı gibi, müşteriyi artık memnun etmenin de zorlaştığını vurguladı. Kendilerinin de, iş süreçlerini banka bütününde etkinlik ve maliyet yönetimi öncelikli olmak üzere konumlandırdıklarını belirten Revia, yeni düzenlemelere uygun bir yapı oluşturmaya özen gösterdiklerini, bunları konumlandırmada hızlı olmaya önem verdiklerini ifade etti. Bu yapıda, tüketici koruma yapısının da düzenlemelerle öne çıktığın hatırlatan Revia, “Böylece müşteriye yönelik kanal fırsatları artırıldı ve hız önem kazandı. Bizim sunduğumuz hızlı ödeme terminallerimiz, internet bankacılığı kadar hızlı ve bu arada, kredi skorlama sistemini de hayata geçirdik” dedi.

Global bazda siber suçların oranının hızla arttığına dikkat çeken Tarek Kuzbari’ye göre, özellikle son 3 yılda bankaların karşı karşıya oldukları riskler arttı. Bunları “Artık daha sofistike riskler var” sözleri ile tanımlayan Kuzbari, şöyle devam etti: “Bu riskler daha da artacak. İki yıl önce bu riskler globaldi, ama artık ülkeye ve bankaya göre özel, lokal riskler söz konusu. Bankaların kendilerini ve müşterilerini koruyabilmeleri için güvenlik yapıları ve politikaları önemli. Bankalar, kullanıcıların da güvenliğini sağlayabilmeli. Ama asıl önemli olan, tüm tarafların farkındalığı, riskler hakkında bilgi sahibi olması.”

Bankacılık ve mobil iletişim birlikte büyüyor

ICT Summit Eurasia - Bilişim Zirvesi ‘11’in son gününün ‘Bölgesel Finans Çözümleri Konferansı’ dizisinin önemli bir paneli, ‘Finansta Yeni Ufuklar’ başlığında düzenlendi. Panelin katılımcıları Visa Türkiye Mobil ve Temassız Pazar Geliştirme Kıdemli İş Geliştirme Müdürü Osman İnegöl, Vodafone Türkiye Bireysel Data Ürün ve Servisleri Bölüm Başkanı Ömer Kuyucu ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Üye İlişkileri ve Ürün Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Pelin Kabalak oldu.

Türkiye’de mevzuatın çok ileri olduğunu belirterek, ‘kartlara özel’ bir kanunun varlığına dikkat çeken Pelin Kabalak, tüm sorumlulukların net biçimde ifade edildiğini vurguladı. Bu yapıyı, “Türkiye’de işlerin nasıl yapılması ve yapılmaması gerektiğini söyleyen bir kanun var” sözleriyle tanımlayan Kabalak, “E-para konusunda ise sürecin Merkez Bankası tarafından hazırlandığını duyuyoruz” bilgisini verdi.

Cep telefonu ödemelerde öne çıkacak

Şu an varolanlardan daha ileri teknolojilerde neler olabileceğine yönelik bir soruya Osman İnegöl’ün yanıtı ise şöyle oldu: “Bu yapıda güven çok önemli ve onu sağlamaya önem veriyoruz. Bunun için müşteri doğrulama çok önemli. ATM şifresini satış noktasında da kullanabiliyorsunuz. Ama banka kartlarımız çipsiz. Avrupa’da mesela bu uygulama var, ama 2-3 yıl içinde bankalarımız bu konuda hamle yapacak. BKM’nin de bu konuda çalışması ve kampanyası var zaten. Sonuçta dünyanın birçok yerinde insanlar harcamalarını banka kartına kaydırdı. Cep telefonunun ödemelerde kullanımı konusunda da çalışmalarımız var. İlerleyen dönemde cep telefonlarımızı ödemelerde daha çok kullanacağız.”

Vergisel düzenlemeler yeniden düzenlenmeli

Bu konuda Vodafone’un yaptıklarının sorulması üzerine söz alan Ömer Kuyucu, müşteri ihtiyaçlarının ön planda olduğuna vurgu yaparak, SIM’lerin ve bunları okuyabilen telefonların öneminin arttığını hatırlattı. Vodafone Global’in 4 yıl önce Afrika’da çıkarttığı bir servisi örnek veren Kuyucu, uygulamaları da şöyle anlattı: “Afrika’daki bu uygulama regülasyonun bir sonucu oldu. Kenya’da bir ATM, bir banka şubesi yok, ama bizim çözümümüz yoğun bir biçimde kullanılıyor. Avrupa’da bankacılık altyapısı, regülasyonlar ile başka çalışmalar uyguladı. Sektör ve biz, bu konuda projeler üstünde çalışıyoruz. Ama bazı zorluklar da var. Mobil hizmet belli vergilere tabi. Bunların düzenlenmesinin üstünde çalışılıyor. Ama bunun sonucu ‘e-money’ oluyor ve kimin bankacılık hizmeti verebileceği karışıyor. Bu sistemi genişletmek, regülasyonlar açısından önemli. Türkiye’de mobil ödeme odaklı çalışmalar yapıyoruz. Müşteri arayüzlerinin belirlenmesi konusunda büyük bir altyapı üstüne de çalışıyoruz.”

Zirve’de Sosyal Medyanın Önemi de Masaya Yatırıldı

Türkiye’deki bilişim şirketlerinin yeni pazarlara açılması ve Avrasya bölgesindeki ülkeler arasında iş birliklerinin artması için önemli bir zemin oluşturacak ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi ’11 kapsamında ayrıca “Sınırları Kaldıran Sosyal Medya Konferansı” da düzenlendi. Artık yaşam biçimlerini şekillendiren, haber kaynaklarının önüne geçen ve sosyalleşmede en önde gelen tercihlerden biri olan sosyal medya konusunda uzmanların söz aldığı konferans yoğun ilgi gördü. Konferansta sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla tüketicilerin artık en etkin birer marka yöneticisi oldukları, bu durumu yönetebilmek ve avantaja çevirmek için şirketlerin yapması gerekenler üzerinde duruldu.

Sektörler: