Adres: Sivritaş Sok. Fidan Apt. No:12 Daire:11 Mecidiyeköy 34387 Türkiye

Fax: 0212 216 00 17

Yetkili Kişi: Ekonomistler Platformu

Web: www.ekonomistler.org.tr

eklenilen başka bülteni yok.

Merkez bankalarının enflasyon kaygısı küresel krizi çıkardı

Tarih: 06.04.2009
Ekonomistler Platformu İcra Kurulu Başkanı Oğuz Demir, dünyada merkez bankalarının sadece enflasyon kaygısı içerisinde hareket etmelerinden dolayı küresel krizin çıkışına ve büyümesine neden olduklarını ileri sürdü.

Oğuz Demir, kriz ve enflasyonla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Küresel krizin çıkış noktası olan finans sektörü, ülkemizde 2001 krizinden sonra yeniden yapılanmış ve bu çerçevede Türkiye’de finansal istikrar ile ilgili henüz büyük problemler ortaya çıkmamıştır. Ancak bu durum, tüm dünyada sorun yaşayan finans sektörünün Türkiye’de sorun yaşamayacağı anlamına da gelmemektedir” dedi.

“Merkez Bankası tedbir almalı”

Bu doğrultuda Merkez Bankası’nın (TCMB) en azından 2009 sonuna kadar enflasyon ile ilgili kriz ve sonrası dönem ortaya çıkabilecek problemleri değerlendirmesi ve buna göre önlemler alması gerektiğine dikkat çeken Demir, “Merkez Bankamız, Hazine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ile birlikte finans sektörünün istikrarı ile ilgili daha detaylı çalışmalar ön plana alınmalıdır” diye konuştu.

“Finansal istikrar önemsenmeli”

Bu yıl özellikle iç talep daralmasına bağlı olarak talep enflasyonunda yaşanan gevşeme ve enerji fiyatlarının yeniden normal seyrine dönmesi enflasyon beklentilerinin düşmesine neden olduğunu hatırlatan Demir, “Uluslararası finans çevreleri son dönemde özellikle Merkez Bankaları’nın sadece enflasyon kaygısı içerisinde olmalarının krizin çıkışında büyük etmen olduğunu ifade etmekte, ABD ve AB başta olmak üzere tüm ülkeler, merkez bankalarının finansal istikrar konusunu da en az enflasyon kadar önemsemesi gerektiği hususunu ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.