MasterCard Avrupa, ikinci çeyrekte de büyümeye devam etti

Tarih: 04.08.2009
MasterCard Avrupa, Avrupa bölgesinin 2009 yılı ikinci çeyrek faaliyet sonuçlarını bugün açıkladı. Avrupalı tüketicilerin, MasterCard® logolu kartlarını ekonomideki çalkantılı duruma rağmen alışverişlerde geçen yıla göre %7.2 daha fazla kullanması, MasterCard Avrupa için bu çeyreğin de başarılı geçmesine neden oldu.

MasterCard Avrupa Başkanı Javier Perez, “Geride bıraktığımız çeyrekte, finans kurumları ve önde gelen perakendecilerle güçlü ortaklıklar kurmaya devam ederken, müşteri odaklı stratejimize uygun olarak, üye finans kurumlarımızın kart programlarına kattığımız değeri artırmak için fırsatlar oluşturduk. Avrupalı kart sahipleri de sunduğumuz rahatlık, kontrol, güvenlik ve ödeme kolaylıkları nedeniyle, ekonomik küçülmeye rağmen, MasterCard logolu kartlarını bir yıl önceye göre daha çok kullandı” dedi.

MasterCard ikinci çeyrekte Avrupa’da çok sayıda önemli anlaşmaya imza attı. Perez konuşmasının devamında, “Banka kartlarından kredi kartlarına, ön-ödemeli kartlardan temassız MasterCard® PayPass™’e endüstri lideri yenilikçi ürünlerimizle kart sahiplerinin gereksinimlerine cevap vererek bir çok başarılı anlaşmaya imza attık. Böylelikle Atlantik Okyanusu’ndan Rusya’nın doğu sınırlarına yayılan bölgede elektronik ödeme sistemlerinin daha da yayılmasını sağladık” dedi.

Avrupa Sonuçları

2009’un ikinci çeyreğinde, MasterCard Avrupa, 2008 yılının ikinci çeyreğine göre, brüt dolar hacminde %2.1, alışveriş hacminde %3.0, alışveriş işlemlerinde %7.2, nakit işlemlerde %4.4 oranında büyüme gösterdi. 1 Nisan - 30 Haziran tarihleri arasında, Avrupalı kart sahipleri, MasterCard logolu kredi kartları ile (internet üzerinden olanlar da dahil) toplam 1.7 milyar adet alışveriş işlemi gerçekleştirdi.

30 Haziran tarihi itibari ile, Avrupa genelindeki MasterCard üyesi finans kurumları tarafından basılan MasterCard kartların sayısı (Maestro® and Cirrus® hariç), 2008 yılının aynı çeyreğine göre %3.8 artışla 196 milyona ulaştı. Avrupalı kart sahipleri MasterCard kartlarını, Avrupa’da 8.6 milyon, dünya genelinde de (internet de dahil) 29.4 milyon üye işyerinde kullanabiliyor.

Buna ek olarak, Avrupa genelinde, 2008’in aynı çeyreğine göre sabit olarak, Maestro® logosuna sahip 305 milyon adet kart bulunduğu açıklandı. Tüketiciler Maestro kartlarını Avrupa genelinde 7.3 milyon, dünya genelinde de, internet dahil, 12.1 milyon işyerinde kullanabiliyor.

MasterCard Avrupa, 2009 yılının 2. çeyreğinde dikkat çeken pek çok başarıya imza attı;

* Türkiye, Rusya ve İspanya’da premium kartlarda önemli kazanımlar sağlandı.

-Türkiye’de Garanti Bankası, Türkiye’nin en seçkin markalarından biri olan Türk Havayollarına ait özel kredi kartı programı Shop&Miles’ı MasterCard logosu ile yeniden sundu. Yeni premium yolcu programı, MasterCard PayPass özelliği de taşıyor.

-Nisan ayında Rusya’da, ülke genelinde dolaşımda olan premium kart sayısının bir milyonu aşması ile önemli bir dönüm noktası yaşandı. Bu başarıyı ülkenin en büyük finans kurumu Barclays Premier’in MasterCard’s World™ kartını piyasaya sürmesi pekiştirdi. Bunu, Citibank ve önde gelen benzin istasyonları zinciri Neste ile gerçekleştirilen ülkenin ilk ortak marka benzin programının MasterCard World platformuna dahil olması takip etti.

-İspanya’daki benzer bir gelişme, Santander Bankası ile uzun süren ortaklığın neticesi olarak belirli bir gelirin üstündeki kişilere sağlanan sınırsız kredi olanağının bulunduğu, “Sınırsız” (Unlimited) kart programının oluşturulması ile yaşandı.

*Türkiye’de Akbank, Avrupa’nın en büyük perakendecisi Carrefour ortaklığı ile Carrefour Axess kartı çıkardı. Yeni kart, Akbank’ın kredi kartı programı olan Axess’in sunduğu avantajlar ile, Carrefour Türkiye’nin müşteri kartının avantajlarını birleştiriyor. MasterCard PayPass fonksiyonuna da sahip olan bu kart için Carrefour’un Türkiye’deki 170’den fazla mağazasında 2.500 PayPass terminali kuruldu.

*MasterCard, önde gelen Avrupalı perakendecilerle ilişkisini güçlendirmeye devam ederek, İngiltere Perakendeciler Birliği (BRC) ile yeni ortaklık anlaşması imzaladı. RBS WorldPay ile yapılan işbirliğiyle, MasterCard PayPass temassız ödeme sistemi Londra ve Liverpool’un seçkin Boots mağazalarında tüketicilerin yaşamını kolaylaştırdı.

*Fransa Europay ile bir yıl boyunca sürdürülen başarılı entegrasyon çalışmaları ve anlaşmalar sonucunda, MasterCard logolu ürünlerin ülke içindeki kullanım hacmi, 2008’in ikinci çeyreğine göre, brüt dolar hacminde yaklaşık %22, proses edilen işlemlerde ise yaklaşık %35 oranında arttı.

*SEPA sisteminin gelişimi ile birlikte, birçok işyerinin yerel kredi kart markaları yerine ülke içi işlemleri de Maestro markası ile gerçekleştirmeyi tercih etmesi nedeniyle MasterCard’ın proses ettiği işlem hacmi bölgedeki çok sayıda ülkede artış gösterdi.

*Deutsche Bank S.p.A’nın alım bölümü Bank Americard ile lider İtalyan otoyol şirketi Autostrade per Italia ile kurulan yeni ortaklık, kart kabul oranlarında büyük bir artış sağladı. İtalyan otoyol sistemlerinde Maestro banka kartının kabulü, İtalya’ya bu yaz seyahat edecek olan turistlerin, otoyollarda kartları ile sorunsuz ve güvenli ödeme yapmalarını sağlayacak.