İş dünyasında domuz gribi korkusu

Tarih: 30.10.2009
İnsandan insana geçen ve bulaşıcı bir hastalık olan domuz gribi, günümüzün en büyük tehlikelerinden biri. Domuz gribine karşı önlem almak ve korunmanın gereklerini öğrenmek için şirketlerin bilgilendirilmesi çok önemli. Dünyanın en büyük tesis yönetim hizmeti sağlayıcısı ISS, temizlik hizmetlerine ve hijyen çözümlerine talebin gün geçtikçe arttığını belirtiyor. Domuz gribi riskini azaltmak için yöntem ve tavsiye arayışı içerisine giren şirket sayısında önemli bir artış gözlemlediğini vurguluyor. ISS Türkiye domuz gribi hakkında oluşturduğu kriz masasında gereken tedbirleri alıyor.

Günümüzün en korkulan hastalıklarından biri olan domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), domuz gribinin, 2003′teki kuş gribi salgınından bu yana en geniş çaplı yaygın hastalık riskini taşıdığını açıklaması, tehdidin boyutunu ve ciddiyetini gözler önüne sermektedir. Bu tehdide karşı korunmak ve önlem almak, kişileri olduğu kadar şirketleri de ilgilendiriyor. Dünyanın en büyük tesis yönetim hizmeti sağlayıcısı ISS, domuz gribi salgını riski nedeniyle, şirketlerin hijyen ve daha iyi sağlık koşulları oluşturma konusunda ciddi çalışmaya başladıklarını belirtiyor. Domuz gribine karşı ISS tarafından alınan önlemler, büyük titizlik ve dikkatle uygulanıyor.

Temizlik, güvenlik, teknik hizmet, destek hizmetleri, catering, çamaşırhane yönetimi, bahçe bakımı ve haşere ilaçlama hizmetleriyle “Tesis Yönetimi” konusunda dünyanın en büyük şirketi olan ISS, dünyada el ve zemin dezenfeksiyon ürünlerine talebin gün geçtikçe artığını vurguluyor. ISS yetkilileri, Norveç’te bu tarz ürünlere talebin %3000 arttığını, tahminlere göre sene sonuna kadar bu artışın, geçen yıla kıyasla %5000’leri bulacağını belirtiyorlar.

Domuz gribine karşı ciddi önlemler alan ISS Türkiye, acil durum yönetimi aksiyon planı hazırladı. Tüm müşterilerinin personel alanları ve merkez tuvaletlerine “El Yıkama, El Dezenfeksiyonu ve Maske Kullanım Talimatı” panoları, proje personel alanlarına ve merkez giriş kapılarına “Gripten Koruyucu Solunum - Çevre, Sosyal Mesafe ve Davranış Modelleri” panoları asıldı. ISS, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden onaylı, H1N1 virüsüne karşı koruyucu ve yok edici sertifikasını alan, Biosheld ürünü ile yüzeylere spreyleme yöntemi ile hizmet veren “hijyen servisini” kurdu.

ISS, domuz gribine karşı hem personelini, hem şirketleri bilgilendirerek, bu konuda bilinçli olunmasını sağlıyor ve gerekli önlemleri alıyor. Virüsün vücuda girişini engellemek ve yayılımını azaltmak için sık ve doğru el yıkamak virüsten korunmak için etkili bir uygulama. Kirli ellerle göz, burun ve ağza dokunulmaması gerektiğini, maske kullanmanın gerekli olabileceğini belirten ISS yetkilileri, piyasada mevcut olan maskelerden doğru olanı belirlemenin çok büyük önem taşıdığını vurguluyorlar. Yetkililer, cerrahi maskelerin, maskeyi takan kişinin bulunduğu ortamı korumaya yaradığını; anti-aerosol maskelerin kullanan kişinin vücuduna mikropların girişini önleyebildiğini ve buhara karşı koruyucu maskelerin ise virüslere karşı etkisiz olduğunu söylüyorlar.

Sağlık Bakanlığı ile yakın irtibat halinde olan ISS yetkilileri, kişilerin ellerini, yemek hazırlamadan önce, yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra, tuvalete her gidişte, burun sildikten sonra, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, öksüren veya hapşıran bir kişi ile temastan sonra, ortak kullanılan asansör düğmeleri, masalar, trabzanlar, kapı kolları gibi yüzeylere temas sonrasında yıkamaları gerektiğini belirtiyorlar.

Şirketler ISS’ten, çalışanlarına virüsle ilgili detaylı bilgilendirme yapmasını, hangi ürünlerin hastalığın yayılmasına engel olduğu konusunda görüşlerini paylaşmasını istiyorlar.

2005 yılında ülkemizin en güçlü tesis yönetim şirketleri ServiceMaster ve Proser’in %90’ını satın alarak Türkiye pazarında yerini almış olan ISS, Türkiye’de de domuz gribine karşı önlemlerine çok büyük titizlik ve hızla devam ediyor.