Anneler Günü Haftasında Bursalı Modacının İlham Kaynağı Amazon Kadını

Tarih: 25.05.2015

Anneler Günü Haftasında Bursalı Modacının İlham Kaynağı Amazon Kadını

Bursa zengin ve renkli cemiyet hayatıyla bilinen birkaç şehirden biridir. Dolayısıyla, eğlence hayatını çok seven, cemiyet hayatını damarlarında yaşayan Bursa sosyetesini giydirmek için Reşat Nuri’nin Çalıkuşu romanındaki idealist öğretmen kadar vizyoner ve ütopyan bir modacı olmak gerekiyor.

“Tüm müşterileriniz ünlü sanayiciler, tanınmış simalar ve onların zarif eşleriyse, siz de en az onlar kadar ince zevkli olmak durumundasınız. Zira bu insanların tamamı çok çok iyi eğitimli, donanımlı ve sofistike kişiler. Müzikten, yemekten, giyinmekten en az bir müzisyen, gurme ya da modacı kadar anlıyorlar. Üstelik kendi mesleklerinin de zirvesindeler. Onlara sadece ünlü kişiler gibi değil üstün kişiler muamelesi yapmak da gerekiyor. Özel hissetmelerini sağlamak gerekiyor.” diyen Bursa’nın tanınmış modacısı Lale Çalıkuşu mermerden yaptığı Amazon Kadınları koleksiyonuyla Anneler Günü Haftasına denk gelen İpekyolu Fashion Week Haftasında Bursa’nın aktif cemiyet hayatının gündemi oldu.

Ünlü Modacı Mesleğinin Sırlarını Açıkladı

“35 yıllık meslek hayatımda binlerce kişiye özel tasarımlar çizdim, kişiye özel kalıplar çıkarıp, en güzel kumaşlarla diktim, provalarını yaptım, özel günlerinde yanlarında olup sanatımın üzerlerinde süzülüşüne tanık oldum. Şimdilerde farklı gelişmeler oluyor. Çizdiğim elbiselerin benzerlerini her yerde görmeye başladım. Haliyle bu beni gülümsetiyor. Görmezden geliyorum, ilişmiyorum. Hatta genç modacıların eskiz defterlerini alıp modaevime gelerek modellerimden esinlenmelerine bile önayak oluyorum. Bursa’nın modacılarıyla öne çıkması hepimizin en büyük ideali.” diye konuşan Çalıkuşu “İnsan hep daha iyisini giyebilir, hep daha fazlasını öğrenebilir. Son defilemde öncekilerden bir adım ileri gidip, Amazon Kadınının sert ve savaşçı mizacını mermerin kışkırtıcı ve damarlı yapısıyla öne çıkardım.” dedi.

Bursa Abiye’nin Başkenti

Cemiyet hayatının vazgeçilmezleri olan abiye kıyafetler, balo kostümleri ve sahne kıyafetleriyle Bursa halkına yıllardır hizmet veren Çalıkuşu sözlerini şöyle devam ettirdi: “Bursa abiyenin başkenti olma yolunda. Şehrin enerjik cemiyet hayatı sayesinde insanlar giyimlerine diğer şehirlerden daha fazla özen gösteriyorlar. İş hayatının ve gündelik koşuşturmacaların stresinin atıldığı partiler, eğlenceler, düğünler, davetler, özel günler insanların hem sosyalleştiği hem de bir anlamda cilveleştiği, yani insani duyguların ön plana çıktığı ortamlar. Beyler daha şık görünmek, hanımlar da diğer hanımlar bir adım daha fazla fark edilmek istiyor. İşte burada haute couture, yani kişiye kendini iyi hissettiren özel terzilik devreye giriyor. Kişinin sosyal konumuna, medeni haline, mesleğine, vücut yapısına ve proporsiyona çok dikkat etmek gerekiyor. Benim için moda bir iş olmaktan çok zaman önce çıktı, artık sosyal sorumluluk olarak yapıyorum mesleğimi. Herkesi şık giyimli gördüğümde üzerime düşeni layıkıyla yapmış hissediyorum kendimi…”