alkla ilişkiler, reklam ve pazarlama sektörleri gençlerin ilgi odağı

Tarih: 22.10.2008
Halkla ilişkiler, reklam ve pazarlama sektörlerinde çalışmak için 550 bin aday başvurdu Kariyer.net'in verilerine göre halkla ilişkiler, reklam ve pazarlama sektörlerinde yılbaşından bu yana yayınlanan 1.400'ün üzerinde ilana 550 bin iş başvurusu yapıldı. Bu alanda en çok aranan pozisyonlar ise pazarlama ve satış elemanı, halkla ilişkiler uzmanı, müşteri temsilcisi, ürün yöneticisi, grafiker, ürün pazarlama uzmanı, pazar geliştirme uzmanı ve aktif pazarlama elemanı olarak sıralanıyor. Yıl başından bu yana oluşan Kariyer.net verileri, bu sektörlere daha çok gençlerin ilgi gösterdiğini ortaya koyuyor. 21.10.2008, İstanbul Ülkemizin en çok tercih edilen online İK sitesi Kariyer.net, halkla ilişkiler, reklam ve pazarlama sektörlerine yönelik istatistikleri açıkladı. 2008 başından bu yana Kariyer.net'te yayınlanan halkla ilişkiler, reklam ve pazarlama sektörlerine ait 1.400'ün üzerinde ilana 550 bin başvuru yapıldı. Başvuruların önemli bir bölümü ise gençlerden geldi. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların verdikleri ilanlarda en çok aradıkları pozisyonlar ise pazarlama ve satış elemanı, halkla ilişkiler uzmanı, müşteri temsilcisi, ürün yöneticisi, grafiker, ürün pazarlama uzmanı, pazar geliştirme uzmanı ve aktif pazarlama elemanı olarak gerçekleşti. Reklam ve halkla ilişkiler sektörlerinde yabancı dil bilmek bir zorunluluk Firmaların halkla ilişkiler, reklam ve pazarlama sektörlerinde çalışmak isteyen adaylardan talep ettikleri bazı belirgin özellikler de bulunuyor. Adayların trendleri yakından etmeleri, değişime açık olmaları, sözlü ve yazılı iletişim yeteneklerinin ise gelişmiş olmaları gerekiyor. Takım çalışmasına yatkın olmak, dış görünüşe özen göstermek, sonuç odaklı ve dinamik olmak da öne çıkan kriterler arasında. Bu alanda çalışmak ve başarılı olmak için yoğun iş temposuna uyumlu olabilmek, stres altında soğukkanlı olmak ve hızlı karar alabilmek de sahip olunması gereken özellikler arasında yer alıyor. Öte yandan bu sektörlerde görev yapmak isteyen adayların bilgisayar ve ofis programlarına hakim olmaları gerekiyor. Özellikle pazarlamaya yönelik pozisyonlarda seyahat engelinin olmaması da talep edilen özellikler arasında yer alıyor. Satış konusunda deneyimli olmak ise artı bir özellik olarak öne çıkıyor. Bugün tüm dünyada iş yaşamı küresel bir boyut kazanmış bulunuyor ve ülkemizdeki firmaların pek çoğu Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası firmalarla çalışıyor. Bu durum da doğal olarak çalışanlarda yabancı dil gereksinimini ön plana çıkartıyor. Ayrıca bireylerin artık kariyerlerinde hızlı ilerlemeleri ve hedeflerine ulaşmaları için bir ya da birkaç yabancı dil bilmeleri bir zorunluluk olarak öne çıkıyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, eğitimin yanında deneyimin de önemli olduğunu belirtiyor: "Adayların halkla ilişkiler, reklam ve pazarlama sektörlerinde başarılı olabilmeleri için iş tecrubesi ve eğitim dengesini iyi oturtmaları gerekiyor. Adaylar eğitimleri süresince staj ya da dönemsel iş fırsatlarını iyi değerlendirmeliller. Okulda öğrenci kulüplerinde edinilen deneyimler bile adaya gelecekte önemli katkılar sağlayabiliyor. Adayın işe karşı ilgisi, kendini geliştirdiği alanlar ve motivasyonu da çok önemli. Firmalar bu başlangıç seviyesindeki adayları kendi aradıkları niteliklere göre çeşitli eğitim yatırımlarıyla da destekleyebiliyor. Daha ileri seviyelerde ise başarılı olunan işler, bilgi ve deneyim daha önem kazanmaya başlıyor. Özellikle reklamcılık alanında marka olmuş işlere imza atmış olmak, adayın portfolyosu ve referansları ön plana çıkmaya başlıyor." Yusuf Azoz, yeteneğin tek başına yeterli olmadığının ve bunun sürekli geliştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor: "Kişisel yetenek özellikle reklamcılık alanında çok önemli. Fakat her iş dalında olduğu gibi bireyler, bu alanda da kendilerini sürekli geliştirmek durumundalar. Bazı yetenekler doğuştan vardır, bazıları ise tecrübe ve istekle geliştirilir. Sürekli gelişim için global trendleri takip etmek, farklı uygulamalar konusunda bilgi sahibi olmak, edinilen bilgi ve deneyimleri iş süreçlerinde kullanabilmek çok önemli. Bu gibi konulara dikkat ederek bireyler kişisel yeteneklerini geliştirebilirler." Kariyer.net hakkında: Kurulduğu 1999 yılından bu yana Türkiye'nin istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde sürekli yeni nesil teknolojilerle iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getirmektedir. Kariyer.net'in aday veritabanında 8.250.000'den fazla özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 19.000'in üzerinde firma, ihtiyaç duyduğu işgücünü Kariyer.net aracılığıyla arıyor. Yaygın bir hizmet ağına sahip olan Kariyer.net'in İstanbul Merkez, İstanbul Anadolu Yakası ve Yeşilköy satış ofislerinin yanı sıra Kocaeli, Bursa, Ankara, Kayseri, Konya, İzmir, Antalya, Adana ve Gaziantep satış ofisleri ile müşteri ve adaylarına en yakından hizmet götürüyor. 2006 yılının Şubat ayında Kariyer.net'in %100'ünü iLab Holding satın almıştı.