Başarılı bir basin bülteni nasıl yazılır?

Başarılı  bir basin bülteni nasıl yazılır?

Basinbulteni.com yayınladığı ve dağıtımını gerçekleştirdiği binlerce basin bülteni ile basin bulteni yazımında önemli bir tecrübe edinmiştir. Aşağıdaki ipuçları, sizin de başarılı, profesyonel , etkili ve özlü basin bültenleri yazmanıza yardımcı olacaktır.

Kontrol: Bültenlerinizi basinbulteni.com editöründe değil de öncelikle bir Word ya da başka bir yazı programında yazmanızı tavsiye ediyoruz. Online yazarak başarılı bir bülten çıkaramayabilirsiniz. Basin bülteninizi yazdıktan sonra bir yazıcıdan çıktısını alın ve kontrol edin. Hatalarınızı düzeltin ve tekrar yazın. Bültenleriniz üzerinde ne kadar zaman harcarsanız, firmanız ile ilgili o kadar profesyonel ve olumlu bir imaj sergilemiş olursunuz. Unutmayın, ilk izlenim çok önemlidir. Eğer zamanınız yoksa sizin için biz de basin bulteni yazabiliriz. Detaylar için lütfen tıklayın.

Güçlü  Giriş: Başlığınız, özetiniz ve ilk paragrafınız bülteninizin içeriğini belirtiyor olması lazım. Bülteninizin geri kalan kısmının ise detayları içeriyor olması lazım. Okurlarınızın ve basın mensuplarının dikkatini çekmeniz için sadece birkaç saniyeniz var. Bu durumda, bu dikkati yakalamak için güçlü bir giriş şart.

Kendinizi Tanıtın: Basin bulteniniz ilk paragraflarda sizden bahsetmeli. Eğer ilk paragraflarda, bültenin hangi firma ile ilgili olduğu belli olmazsa, bültenlerden beklenen o ilk promosyon değerini kaybetmiş olursunuz. Okurlar kimin konuştuğunu bilmek isterler. Bu sebeple, isminizi kullanmak hem marka değerinizi arttıracaktır hem de firmanızın imajını güçlendirecektir.

Profesyonel Üslup:  Bülteninizin profesyonelce yazılıp yazılmadığının anlaşılması için sadece birkaç cümle  yeterlidir. Eğer bülteniniz çok fazla argo ve trend kelimeler içerirse, fazla fazla noktalama işaretleri (Özellikle Ünlem!!!!!), haberiniz bir haberden çok reklam olarak algılanacaktır. Bir firmanın güvenilirliğini ve imajını en kolay zedeleyen konu bu tarz haber-reklam yazılarıdır. Aynı doğrultuda, basın mensupları da bu tarz bültenleri sayfalarında kullanmayacaklar ve bülteninizin yayınlanma ihtimali daha ilk adımdan sıfırlanacaktır. Bülteniniz ne kadar profesyonel görünür ve okunur ise o kadar fazla ihtimalle basında yer bulacaktır.

Zor Sorulara Cevap Verin: Her şey haber değildir. Firmanıza olan sevginiz ve işinize duyduğunuz heyecan çok saygı duyulur bir şeydir ancak haber değeri taşımayabilir. Hedef kitlenizi iyi analiz edin ve o kitlenin ilginç bulabileceği haberi düşünün. Örneğin, müşterilere neden sizi kullanmaları gerektiğini anlatın. Ancak klişelerden de kaçının “biz ucuzuz” gibi. Duyurularınızda, sizi başkalarından ayıran özelliklerinize odaklanın ve onları ön plana çıkarın.

Gündemi Takip Edin: Basin bültenlerinizin zamanı iyi ayarlayın. Bültenlerinizi öyle zamanlarda dağıtın ki gündem ile ilgili olsun ve konuşulsun. Bültenlerinizi güncel olaylara, son çıkan raporlara, trendlere ve sosyal olaylara bağlayın ve mesajınızı bunlar üzerinden verin.

Görselliğe  Önem Verin: Sadece metin içeren bir bültenden daha kötüsü yoktur. Bültenlerinizi mümkün olduğunca görsel ögeler ile süsleyin. Ara başlıklar ve paragraf kullanımı ile okunabilirliği arttırın.

Çözümlerinizi Sunun: Başarılarınızdan örnekler vererek şirketinizin veya organizasyonunuzun hangi soruna bir çözüm ürettiğini anlatın. Ürününüzün ya da hizmetinizin bu sorunları nasıl bertaraf ettiğini anlatın.

Kendinizden Bahsetmekten Kaçınmayın: Online basin bülteni dağıtımı sayesinde kendinizi uzman konumuna taşıyabilirsiniz. Eğer firmanız, genişlemişse, büyümüşse, yeni atamalar gerçekleştirmişse, tüm dünyaya bunu duyurun. Sizden haberdar olsunlar. Hem rakipleriniz hem de müşterileriniz sizi duysun. Eğer başarılı iseniz mütevazi olmaya gerek yok. Başarılı olmak için zaten çok şeyi feda ettiniz.

Tüm Sırlarınızı Vermeyin: Eğer yeni bir promosyonun duyurusunu yapıyorsanız, her detayı bültenlerinizde anlatmayın. Okurları esas gitmek istedikleri yere yönlendirmek için çeşitli linkler kullanın. Eğer okurlara sayfanıza gitmeleri için sebep vermezseniz, onlar da sayfanıza gelmeyecektir. Size gelmeleri için sebep yaratın.

Doğruları  Söyleyin: Her zaman doğruları söyleyin. Abartıdan ve şovenizmden kaçının. Eğer bülteninizin olay yaratacağını düşünüyorsanız, büyük ihtimalle okurlar da böyle düşünecektir. Bilgi kirliliğinin yaşandığı dünyada okurların çoğu çok şüphecidir. Eğer hikayeniz gerçek olamayacak kadar güzel veya etkileyici ise büyük ihtimalle firma imajınıza zarar veriyorsunuzdur. Herşey doğru olsa bile bu konuda mütevaziliği elden bırakmayın.

Kelimeleri Ekonomik Kullanın: Çok fazla kelime dikkat dağıtacaktır. Bu sebeple kısa ve öz yazın.  Boyalı bir dilden, çok fazla sıfat kullanımından ve tekrarlardan kaçının. Her kelimenin değerini verin. Eğer hikayenizi daha az kelime ile anlatabilirseniz, daha fazla okurun, basın mensubunun ve arama motorunun ilgisini çekebilirsiniz.

Teknik Kelimeleri Sınırlayın: Bazı sektörlerde kullanılan teknik jargon, genel kitle için anlaşılmaz olabilir. Bu sebeple hedef kitlenizi iyi belirlemeniz gerekiyor. Teknik terimlerin kullanımı arama motorları ve sektör hedefi için başarılı olurken, geniş kitlelerin ilgisinin kaybına sebep olmaktadır.